Erken Kalkmak İçin Öneriler

Merhaba! Okulların açılmasına az kalmışken en büyük problemlerimizden biri olan erken kalkma sorunumu nasıl çözdüğümden bahsedeceğim bugün. Aslında bu tamamen alışkanlıklarımızla ilgili bir şey. Yani vücudumuzun nasıl alıştırırsak öyle gidiyor diyebilirim. Ama tabii şimdiye kadar geç kalkmamız bunu değişiremeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Uyku düzenimizi ayarlamak ve hayatımızı belirli bir düzene oturtmak bizim elimizde. Şimdi bu konuda yapabileceğinizi düşündüğüm birkaç öneriden bahsedeceğim.
  1. Uyandığınız saati yavaş yavaş erkene çekin. Öncelikle uyandığımız saate vücudumuzu ayarlamamız gerektiğini söylemiştim. Bu yüzden bu saati bir anda saatlerce erkene çekmek yerine kademeli olarak yaparsanız hem gün içinde kendinizi daha az yorgun hissedersiniz hem de sabahları daha dinç kalkarsınız. Örneğin yaz tatilinde bu düzeni oturtmanız çok kolay. Okul döneminde erken kalkacaksanız, bir anda öğlene kadar uyuma düzeninden çıkıp 7-8 gibi kalkmanız sizi hem uykusuz bırakır hem de yorar. Bunun yerine bir hafta öncesinden başlayıp uyanma saatinizi her gün 30-45 dakika arası erkene çekerseniz okul açıldığında bu düzene uyum sağlamış olursunuz.
  2. Sabahları uyanmak için alarm kurarken çok hareketli bir şarkı seçmeyin. Önce daha düşük sesli ve sakin bir sesle başlayıp daha sonra sesi yükselen bir şarkı seçerseniz hem daha mutlu hem de daha kolay uyanırsınız.
  3. Sabahları güneş ışığı alarak uyanın. Eğer odanız ışık alıyorsa ve hava aydınlandıktan sonra uyanıyorsanız perdenizi aralık ya da açık bırakmanız da daha kolay uyanmanızı sağlar. Çünkü vücudumuz belirli bir süreden sonra(özellikle de kış aylarında) hava karanlıkken uyumaya ve aydınlıkta uyanık olmaya alışıyor ve ışıkla daha kolay uyanmaya başlıyorsunuz.
  4. Yattığınız saati çok fazla değiştirmemeye çalışın. Özellikle buna özen gösterin ki düzeniniz değişmesin. Hem yeterince uykunuzu alabildiğiniz hem de keyif yapacak kadar uyumadığınız bir saat belirleyin ve buna uymaya çalışın.
  5. Mümkün olduğunca gün içinde uyumaktan kaçının. Gün içinde uyumanız gece geç uyumanıza ve bu yüzden erken kalkamamanıza yol açar. Bu yüzden gün içinde uyumamaya dikkat edin.
  6. Telefonunuzdaki uyku düzenleme ile ilgili programları kullanın. Özellikle uyku düzeniniz oluşana kadar bu programları kullanabilirsiniz. iPhone kullanıcıları yatma zamanı özelliğini ya da Sleep Cycle uygulamasını kullanabilirler. Eminim ki Google Play Store’da da aynı ya da benzer uygulamalar vardır.


Umarım sizin için yararlı bir yazı olmuştur. Eğer deneyip faydasını görürseniz bana yazmayı unutmayın. Bugünlük benden bu kadar. Bir dahaki yazıya kadar kendinize iyi bakın, görüşürüz!
Erken Kalkmak İçin Öneriler Erken Kalkmak İçin Öneriler Reviewed by Bensu on Ağustos 23, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.