Hafta Sonunu Daha Verimli Geçirmek İçin Çalışma Önerileri

Merhaba! Bugün bu konu hakkında yazmak istememin nedeni aslında değişen sınav sistemleriyle herkesin programında bazı yeniliklere gitmesi. Ben de hazır programlar yapılıp düzene koyuluyorken bu konudan bahsetmek istedim. O zaman uzatmadan başlayalım.
  • Hafta sonunuzu planlayın ve ders çalışabileceğiniz süreyi hesaplayın. Bu planlama belirli saatte belirli ders şeklinde planlamak değil. Ana hatlarıyla hafta sonunuzu planlamaktan söz ediyorum. Örneğin o hafta sonu arkadaşlarınız ya da ailenizle yapacağınız herhangi bir aktivite ya da buluşma; dersane, kurs ya da etüt gibi programlar ve ya sanat ve spor alanında herhangi bir programınız varsa bunu önceden belirleyin ve hafta sonunuzdan bu zaman dilimlerini çıkarın. Geriye kalan zamanda uyanmanızdan yatma saatinize kadar elinizde ders çalışabileceğiniz kaç saat kalıyorsa yapmanız gerekenleri bu saatlere göre planlayın. Bu aslında her hafta sonu tekrar tekrar yapmanız gereken bir şey değil. Düzeniniz oturduğunda daha kolay yaptığınızı fark edeceksiniz. Bunun yanında plan yaparak sosyal anlamda yapmak istediklerinize ve tabiki kendinize daha kolay vakit ayırabilirsiniz.
  • Bir diğer önerim erken uyanmak ve güne erken başlamak. Bu bence sadece hafta sonu değil tüm günler için verimli olmanın altın kuralı. Ben erken uyandığımda hem daha dinç hem de daha önümde uzun bir gün olduğunu bildiğimden daha rahat hissediyorum. Bu rahatlık da beraberinde sakince işlerimi halletmemi getiriyor. Bir diğer yararı da sabah saatlerinde ders çalıştığınızda daha kolay algılayabilmeniz ve akşam saatlerine göre daha az yorgunlukla (hatta bence hiç yorgun olmadan) masa başına oturabilmeniz. Bu şekilde yapmanız gerekenlere daha kolay odaklanabilirsiniz ve geri kalan zamanı da kendinize ya da sevdiklerinize ayırabilirsiniz. Bu şekilde haftanın her günü erken kalkmayı alışkan haline getirebilirsiniz. Ayrıca her hafta sonu erken kalkmak zorunda değilsiniz. Örneğin ben 2 aylık bir bloğun sonunda ders çalışmam gerekmeyen o mükemmel hafta sonunda (ki şuan tam o zamandayız) geç kalkıp kendimi biraz da olsa ödüllendiriyorum.  Siz de bu şekilde belirli zamanlarda geç saatlere kadar uyuyabilirsiniz.
  • Ödevlerinizi olabildiğince erken halletmeye çalışın ve daha sonra kalan zamanda yapmanız gereken diğer işlere ve çalışmalara odaklanabilirsiniz. Cuma akşamları çok yorgun geldiğinizi ve dinlenmek istediğinizi biliyorum ama ödevleri ne kadar ertelerseniz masa başına oturmak o kadar zorlaşıyor. Ama tabiki dinlenmek de bir o kadar hakkınız. Bu yüzden cuma akşamlarınızda derslere kendi belirleyeceğiniz kadar (ki bence 1 ya da 1,5 saat olabilir) bir süre geç başlayabilirsiniz. Hem bu sürede istediğiniz dizinin bir bölümünü izleyebilirsiniz ya da sosyal medyada zaman geçirebilirsiniz. Ama en güzeli o 1 saati kitap okuyarak değerlendirebilirsiniz. Daha sonrasında ise her zamanki gibi masa başına geçip ödevleri ya da çalışmalarınızı yapmanız daha kolay olacaktır, çünkü bu şekilde masaya her zamankinden daha motive ve dinlenmiş şekilde oturmuş olacaksınız. Dediğim gibi bunu bir rutin haline getirdiğinizde zaten hiç zorlanmadan yapabilirsiniz.
  • Hafta sonu çalışmalarınızı bir arkadaşınızla birlikte yapabilirsiniz. Bunun için herhangi birinizin evini, kütüphaneyi ya da cafeleri kullanabilirsiniz. Böylece hem birbirinizi motive etmiş olursunuz hem de takıldığınız noktaları birlikte aşarsınız. Bunu skype gibi programlar ile de kamera karşısında yapabilirsiniz. Eğer benim konsantrasyonum daha çok bozulur diyorsanız tek başınıza da çalışabilirsiniz tabiki.
  • Çalıştığınız saatlerde telefonu ve sosyal medyayı kendinizden olabildiğince uzak tutun. Özellikle hafta sonu okul olmadığı için okul grupları daha aktif oluyor ve sonu olmayan sohbetler başlıyor. Bu yüzden çalışırken telefonunuzu uçak modunda tutabilirsiniz ya da telefonunuz sizden uzak başka bir odada durabilir.
  • Bunun yanında SelfControl gibi sizi belirli zaman aralıklarında belirlediğiniz sitelerden uzak tutan uygulamaları kullanabilirsiniz. Örneğin çalışacağınız 1 saatlik periyot için Youtube, Instagram, Twitter gibi sosyal medya sitelerini erişime kapatabilirsiniz. Böylece çalışmalarınıza daha kolay odaklanabilirsiniz diye düşünüyorum.
  • Nerede çalışacağınızı iyi seçin ve eğer henüz seçemediyseniz farklı mekanları deneyerek en iyi nerede odaklandığınıza karar verin. Bu çalışma ortamı odanız, kütüphane ya da açık alan olabilir. Dediğim gibi bunu en iyi deneyimleyerek anlayabilirsiniz. Eğer bir yerde 30 dakikadan az süre odaklanabiliyorsanız oranın çok da iyi bir çalışma ortamı olduğu söylenemez.
  • Kendinize hafta sonu için bir yapılacaklar listesi oluşturun ve boş zamanlarınıza bu listedekileri paylaştırarak mümkün olduğunca çok çalışmayı yapmaya çalışın. Böylece hem o listedekileri yapıp yanına artıyı koydukça daha motive olursunuz hem de hiçbir maddeyi unutup Pazar akşamına bırakmamış olursunuz.
  • Son önerim ise hafif bir müzikle çalışmanız ve daha rahat odaklanmanız. Daha önceki yazılarımda spotify listelerinden bahsetmiştim. Bunun yanında Youtube’da da 1 saatlik playlistler var, onlarla da çalışabilirsiniz.


Umarım uygulayıp faydalandığınız bir yazı olur. Yazmamı istediğiniz bir konu ya da sorularınız olursa bana instagramdan ya da mail adresimden ulaşabilirsiniz. Bir dahaki yazıya kadar kendinize iyi bakın, görüşürüz!
Hafta Sonunu Daha Verimli Geçirmek İçin Çalışma Önerileri Hafta Sonunu Daha Verimli Geçirmek İçin Çalışma Önerileri Reviewed by Bensu on Kasım 18, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.