Üniversitede Güzel Ve Yararlı Not Tutmak

Merhaba! Üniversiteye yeni başlayanlar ve not tutmayı tam oturtamayanlar için bu yazıyı yazmaya karar verdim. Maddeler halinde yazarsam daha iyi olur diye düşündüm ve o zaman başlayalım.
  • Öncelikle not tutmak tüm dersi hocanın cümleleriyle ya da slayttakilerle yazmak değildir. Not tutmak sizin daha sonra baktığınızda anlamanız ve tekrar etmeniz içindir. Bu yüzden not çıkarırken birebir cümleleri yazmak yerine anladıklarınızı kendi cümleleriniz ile yazarsanız hem daha akılda kalıcı olur hem de anlamanızı kolaylaştırır.
  • Notlarınız size ait olsun. Tabiki üniversitede arkadaşlarınızla notlarınızı ya da kaçırdığınız bölümleri paylaşabilirsiniz. Ama genel olarak notlarınızı kendiniz tutmanızı tavsiye ederim. Çünkü özellikle tıp fakültesinde kimin ne yazdığı, ne anlatmaya çalıştığı anlaşılmıyor. Bu yüzden kendi notlarınızı kendiniz tutmaya çalışın.
  • Derslere girin ve mümkünse hem derste hem de ses kaydı ile öğrendiklerinizden not çıkarın. Genelde üniversitelerde öğrenciler (ne kadar yasal olmasa da) ses kaydı alıyor. Ama siz ses kayıtlarına güvenerek derslere girmemezlik yapmayın. Hocanın hem görsel hem de işitsel olarak anlatması ses kaydından daha akılda kalıcı. Notlarınızı hem ses kaydı hem de derste dinlediklerinizle birlikte tutabilirsiniz.
  • Not tutarken şema ve tablolar kullanırsanız akılda kalıcılığı artırır. Bunu zaten uzun yıllardır duyuyoruz. Metin şeklinde yazmaktansa şema haline getirirseniz daha kolay hatırlarsınız. Özellikle bu yöntemi kullandığımda sınavda o çizdiğim şemanın gözümün önünde canlandığını farkettim ve daha sık kullanmaya başladım. Belki sizin de aynı şekilde notlarınız gözünüzün önünde canlanabilir.
  • Mümkünse semboller ya da kısaltmalar kullanmaya çalışın. Bunu özellikle test sınavı olanlar için önerebilirim. Çünkü yazılı sınavlarda o sembolü düşünmek kelimeyi ya da cümleyi tam olarak aklınıza getirmeyebiliyor. Ama test sınavında kelimeyi görür görmez o sembol ya da kısaltmayı hatırlayabilirsiniz. Bu yüzden not tutarken size notlarınızı hatırlatacak semboller kullanabilirsiniz.
  • Kendinize uygun kodlamalar bulun ya da internetteki kodlamalardan yararlanın. Bunu zaten hocalardan ve arkadaş ortamından mutlaka duyarsınız. Çok kalıplaşmış ve herkesçe bilinen bazı kodlamalar vardır. Örneğin kemiklerde mutlaka “Trapez trapezcinin canını hafifletti” kodlamasını duyarsınız. Bu gibi şeyler özellikle sınavlarda çok yardımcı oluyor. Bu yüzden not tutarken bu kodlamaları notlarınıza ekleyebilirsiniz.
  • Metin şeklinde yazmak yerine maddelendirerek not tutmaya çalışın. Özellikle maddeler halinde yazdığınızda hem tekrar etmek gözünüzü korkutmaz hem de daha kolay hatırlarsınız.
Sanırım bu sene not alırken kullandığım ve yararlı bulduğum önerilerim bu kadardı. Bu sene denediğim yeni şeyler olursa bu yazının ikincisi gelebilir. Bir dahaki yazıya kadar kendinize iyi bakın!
Üniversitede Güzel Ve Yararlı Not Tutmak Üniversitede Güzel Ve Yararlı Not Tutmak Reviewed by Bensu on Eylül 03, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.