Tıp Fakültesinde 1,5 Sene Nasıl Geçti?


Merhaba! Bu dönemi de bitirdiğimize göre sıcağı sıcağına nasıl geçti ondan bahsetmek istiyorum bugün. Bunu yazmamın sebebi hem ileride dönüp baktığımda biraz olsun ne düşündüğümü, hissettiğimi, yaptığımı görebilmek hem de sizin biraz fikir sahibi olmanız. Çünkü ben okula başlamadan önce hiçbir fikrim yoktu desem yeridir. Yani herkesin bildiği kadarını biliyordum ama bence okula başlamadan önce daha fazlasını bilmekte fayda var.


Öncelikle okulda ilk 3 sene teorik eğitim alıyoruz. Sonraki senelerde ise stajlarımız ve intern’lük dönemi var. Ben bu ilk 3 senenin ilk yarısını 2 gün önce tamamladım. 1,5 sene boyunca Anatomi, Fizyoloji, Biyokimya, Histoloji gibi derslerle vücudun ana işleyişini ve yapısını öğrendik. Sistemlerimizde bir sorun olmadığında yani sağlıklı bir kişide olması gerekeni öğrendik. Ama hastalık ve ilaçlarla ilgili bir bilgimiz yoktu. Sadece bazı konularda pekiştirmemiz ve aklımızda kalması için bazı hastalıklardan bahsettiler ama detaylıca görmedik. Bu önümüzdeki 1,5 sene boyunca ise Patoloji, Mikrobiyoloji, Farmakoloji derslerini ağırlıklı olarak göreceğiz. Böylece normal işleyiş bozulduğunda neler oluyor ve nasıl tedavi ediyoruz onu da öğrenmiş olacağız. Benim bu sistemi sevme nedenim de aslında bu sayede konuları 3 defa tekrar etmemiz. Yani önce normal işleyişi öğreniyoruz, sonra patoloji ve farmakoloji sayesinde bozukluklarla birlikte tekrar ediyoruz ve en son da stajlarda bunu uygulamaya döküyoruz.


Gelelim son 4 ayıma. Yani okul açıldığından beri gözümde en çok büyüttüğüm 2 bloğu gördük: Nöranatomi ve Kas-İskelet. Bu blokların ismini her Tıp öğrencisi defalarca kez duymuştur diye düşünüyorum. Duymayanlar da yaşayarak öğrenirler eminim. Aslında Nöranatomi bloğunda hem motivasyonumuz çok yüksek şekilde başlamıştık hem de eğlenerek çalışıyorduk. Bu yüzden sınava çalışmak işkence haline gelmemişti. Ama kas bloğu gerçekten çok zor geçti. Özellikle tatile çok ihtiyacımız olduğundan ve kas bloğunun ağırlığından dolayı sınava yaklaştıkça daha da zorlandık. Masaya oturmak bile çok zor gelmeye başlamıştı. Aslında bu dönem için verebileceğim tek tavsiye pes etmemek. İki bloğun da en önemli noktası en zor zamanlarda, en çok “Yeter!” deyip bırakmak istediğinizde sakinleşip devam edebilmek. Her iki blok için de bir kırılma noktası var ve bu noktaya gelene kadar siz çalıştıklarınızı tam olarak oturtamıyorsunuz. Ama o kırılma noktasında konuların bağlantısını kurup oturtmaya başlıyorsunuz. İşte o noktada “Yapabilirim!” kuvveti geliyor ve son bir güçle masaya oturuyorsunuz.



Önümüzdeki blok PDÖ’müz yok ve uygulama sayımız da azaldı. Bu nedenle bol bol teorik görüp ezber yapacağız. Ama yine de içimde 1.sınıfa başlıyormuş gibi bir heyecan ve merak var. Derslerimiz tamamen değişiyor desek yeridir. Bu yüzden çalışma sistemimiz de biraz değişecek diye düşünüyorum. Umarım notlarım ikinci dönemde de iyi şekilde devam eder ve bu seneyi finalsiz geçme hedefimi gerçekleştirebilirim. Şimdilik önümdeki 15 günlük tatilin keyfini çıkarıyorum tabii. Siz de bu tatilde biraz da olsa kendinize zaman ayırmaya çalışın. Özellikle üniversiteye hazırlananlar birkaç gün her şeyi bir kenara bırakabilirse mayıs ayında bunun çok faydasını görecektir eminim. Daha fazla uzatmayayım o zaman. Umarım ikinci dönem hepimiz için çok güzel şeyler getirir. Kendinize iyi bakın, görüşürüz!
Tıp Fakültesinde 1,5 Sene Nasıl Geçti? Tıp Fakültesinde 1,5 Sene Nasıl Geçti? Reviewed by Bensu on Ocak 22, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.