Zaman Yönetimi

Merhaba! Zaman yönetimi aslında herkes tarafından farklı algılanan bir kavram. Gün içinde yapacaklarınızı 24 saate sığdırmak bazen zorlaşabiliyor. Bu aslında zamanı iyi kullanamamaktan dolayı ortaya çıkan bir durum. Özellikle sınav senesinde ya da sınav dönemlerinde öğrencilerin zamanı iyi kullanamayıp stres olduğu bir gerçek. Bunu önlemek içinse yapmamız gereken zamanımızı iyi yönetmek. Ben bu konuda uzman ya da yetkili kişi değilim ama şimdiye kadar uygulayıp verim aldığım birkaç şeyi sizinle paylaşmak istiyorum.
  • Güne mümkün olduğunca erken başlayın. Daha önce erken kalkmakla ilgili önerilerimi yazmıştım. Ancak erken kalkmak her zaman güne erken başlamak anlamına gelmiyor. Özellikle evde olduğumuz günlerde, uyandıktan sonra zamanımızın büyük kısmını aslında çok da gerekli olmayan işler için harcıyoruz. Telefonumuzu elimize alıp sosyal medya uygulamalarına giriyoruz ya da direk televizyonu açıyoruz. Tabiki bu telefona ya da sosyal medyaya da zaman ayırmak gerek ama günün en verimli saatleri olan sabah saatlerini daha iyi şekilde değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. Sabah kişisel bakımınızı yaptıktan sonra hemen kahvaltıya geçmek yerine o gün ne yapmak istediğinizi gözden geçirin ve bu planlarınızı da gün içinde yapacağınız zamana göre planlayın. Daha önce nasıl plan yaptığımla ilgili bir yazı yazmıştım. O gün içinde yapacağınız saati belli bir işiniz varsa ona göre diğer işlerinizi kafanızda planlayabilirsiniz. Örneğin o gün için matematik, Türkçe ve kimya çalışma hedefiniz varsa kahvaltı bitiminde masaya oturduğunuzda hangisinden başlayacağınız kafanızda belli olsun ve bu planı bozmamaya dikkat edin. Çünkü genelde bu planı yapmadığımızda sizin için en zevkli derse ve ya konuya yöneliyoruz. Oysa sabah saatleri dediğim gibi en verimli saatler ve bu saatlerde sizi yoracak ya da uzun çalışma gerektirecek konulara da yönelebilirsiniz. Ya da denemelerinizi sabah saatlerine koyabilirsiniz.
  • Boş zamanlarınızı verimli geçirmeye çalışın. Örneğin otobüs beklediğiniz ya da toplu taşımada olduğunuz zamanlarda kitap okuyabilir ya da tekrar etmek istediğiniz bir konuyu tekrar edebilirsiniz. Çok uzun ders aralarınızı da (üniversitede 3-4 saat boşluklar olduğu için) yapacağınız işlere yönelik kullanabilirsiniz. Bu aralıkları kullanarak aslında zaman bulamadığınızı düşündüğünüz spor yapmak, kitap okumak ya da arkadaşlarınızla vakit geçirmek gibi size iyi gelen şeylere zaman ayırabilirsiniz.
  • Hayatınızı planladığınız bir ajandanız olsun ve yapacağınız tüm işleri (önemsiz bile olsa) ajandanıza not edin. Bu hem yapacaklarınızın aklınızda yer etmesini sağlar hem de her şeyin önünüzde yazılı olması zamanınızı daha kolay yönetmenizi sağlar.
  • İşlerinizi önem sırasına koyun ve en önemli işlerinize öncelik verin. Genelde ajandanıza yazdığınız ve en önemli olduğunu düşündüğünüz iş kafanızda en çok yer etmiş işinizdir. Sabah kalktığınızda o gün için yapacağınızı düşündüğünüz ana şey o iştir ve bu yüzden genelde unutulmaz. Eğer yapacaklarınızı önem sırasına koyarsınız daha önemsiz olduğunu düşündüğünüz işleri de unutmamış olursunuz.
  • Yapacağınız işi tamamen kendinizi vererek yapın. Zaman açısından aynı anda birkaç şeyi aynı anda halletmeye çalışmak işlerinizi verimli yapamamanıza sebep olur. Bu yüzden o an yapmaya karar verdiğiniz iş her neyse kendinizi tamamen ona verin ve başka şeylerle ilgilenmeyin ya da düşünmeyin.  


Zaman yönetimi her insanın kendini tanıyıp hedeflerine ulaşmak için mutlaka yapması gereken bir şey. Bunu sadece öğrenciyken değil iş hayatımızda da uygulamamız gerekiyor. Özellikle de hem işine hem kendine hem de ailesine zaman ayırmak isteyen insanlar için zaman yönetiminin önemli olduğunu düşünüyorum. Sanırım bugünlük benden bu kadar. Bu konu hakkında isterseniz ikinci bir yazı yazabilirim. Sorularınız ya da merak ettiğiniz konular olursa instagramdan ulaşabilirsiniz. Bir dahaki yazıda görüşürüz!
Zaman Yönetimi Zaman Yönetimi Reviewed by Bensu on Eylül 08, 2017 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.